Χολολιθίαση : «Γιατρέ έχω πέτρες στη χολή μου», «Γιατρέ έχω την χολή μου»

Συνηθισμένες φράσεις ασθενών που ζητάνε την συνδρομή γιατρού. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Η Χολολιθίαση ειναι μια πάθηση της χοληδόχου κύστης που χρήζει χειρουργική αντιμετώπιση.

Που βρίσκεται;

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται τοποθετημένη στην κάτω επιφάνεια του ήπατος (συκώτι), ανάμεσα στον δεξιό και τον αριστερο λοβό.

image-361724-to1-6512b.jpg

Που χρησιμεύει;

Η χοληδόχος κύστη ειναι ο αποθηκευτικός χόρος της παραγόμενης απο το ήπαρ χολής. Η χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο ελαιώδες υγρό που η χρησιμότητα του είναι να βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει τα λίποι.

image-361725-to2-c51ce.jpg

Τι είναι η χολολιθίαση;

Η χολολιθίαση είναι ο σχηματισμός  Χολόλιθων (πέτρες) μέσα στην χοληδόχο κύστη. Η χολόλιθοι μπορεί να σχηματιστούν από χοληστερόλη και χολικά άλατα που δημιουργούνται μέσα στην χοληδόχο κύστη. Η πάθηση αυτη δεν έχει να κάνει με τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα ή την διατροφή. Δεν έχουν προσδιοριστοί οι λόγοι που δημιουργούνται χολόλιθοι σε κάποιους ανθρώπους και ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι για την πρόληψη  αυτών.

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από μια χολολιθίαση μπορεί να είναι είτε ήπια με διαταραχή της πέψης, δηλαδή ρεψίματα, φουσκώματα, δυσπεψίες, είτε πιο επώδηνα όπως πόνο στο επιγάστριο και δεξία κάτω από τα πλευρά με πυρετό. Επίσης ναυτία, έμετοι,  αίσθημα κακουχίας-κόπωσης μετά απο ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα, μπορεί να είναι συμπτώματα φλεγμονής της χοληδόχου κύστης (Χολοκυστίτιδα).

Πως γίνεται η διάγνωση;

Όταν ο ασθενείς εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα, ένα υπερηχογράφημα είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση σε συνδυασμό με μια κλινική εξέταση του γιατρού. Επίσης μια αιματολογική εξέταση μπορεί να μας οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα σε περίπτωση φλεγμονής της χοληδόχου κύστης διότι υπάρχουν αυξημένες τιμές τρανσαμινασών, χολερυθρίνης και αλκαλικής φωσφατάσης .

Πως την αντιμετωπίζουμε;

Όπως είπαμε και παραπάνω η χολολιθίαση είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική αγωγή ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών τροφών. Αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης είναι προσωρινοί και δεν οδηγούν στην θεραπεία της χολολιθίασης. Τα συμπτώματα θα συνεχιστούν μέχρι την χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Να επισημάνουμε :

 1. Δεν υπάρχει συσχέτιση της πέτρας των νεφρών με την Χολολιθίαση
 2. Δεν είναι εφικτό να αφαιρεθούν μόνο οι πέτρες από την χοληδόχο κύστη λόγο ανατομίας του οργάνου

Χειρουργική επέμβαση

Συνιστάται να γίνεται προγραμματισμένα όταν είναι εφικτό διότι η χειρουργική επέμβαση είναι πιο ασφαλής, πιο μικρή σε διάρκεια ενώ μικρότερη είναι και η περίοδος νοσηλείας του ασθενή.

Οι τρόποι της επέμβασης είναι δύο :

 1. Ανοιχτή χολοκυστεκτομή
 2. Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
image-361726-to3-9bf31.jpg

Συχνότερη και με πολλά περισσότερα ωφέλει με το πέρασμα του χρόνου έχει γίνει η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Με αυτήν την μέθοδο επιτυγχάνουμε :


 1. Απουσία μεγάλης και δύσμορφης τομής
 2. Καλύτερο έλεγχο της περιτοναϊκής κοιλότητας με την λαπαροσκοπική κάμερα
 3. Μείωση χειρουργικού χρόνου
 4. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 5. Γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενή

Να επισημάνουμε ότι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι δυσκολότερη σε ασθενής με σοβαρά καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα ή σε ασθενής με παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν δημιουργήσει πολλές και στερεές συμφύσεις.


Μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική και από το ίδιο βράδυ της επέμβασης σιτίζεται με υγρά. Αν δεν υπάρξουν επιπλοκές ο ασθενής σε διάστημα 1-2 ημερών θα λάβει εξιτήριο. Η ζωή μετά  την χολοκυστεκτομή είναι απόλυτα φυσιολογική. Ο ασθενής μετά την λήψη του εξιτηρίου, ακολουθεί ένα ειδικό διαιτολόγιο και με την πάροδο δέκα ημερών μπορεί να ακολουθήσει ελεύθερο διαιτολόγιο, κοινώς να τρώει ότι επιθυμεί. Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες και αντιμετωπίσιμες.


Αν δεν θέλω να προβώ σε επέμβαση ???

Δυστυχώς οι πιθανές επιπλοκές από την χολολιθίαση αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά μπορεί να αποβούν μοιραίες.

image-placeholder.png

Οι επιπλοκές :

 1. Χολοκυστίτιδα δηλαδή φλεγμονής της χοληδόχου, με πόνο και  πυρετό
 2. Ίκτερος και απόφραξη του χοληδόχου πόρου από πέτρες που μετακινήθηκαν - έφραξαν τον πόρο, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει ο ασθενής, και  πιθανή βλάβη στο συκώτι ή χολαγγειίτιδα
 3. Παγκρεατίτιδα δηλαδή σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος λόγω ερεθισμού του από μετακίνηση, μικρής συνήθως, πέτρας από τον χοληδόχο πόρο.


Δεν υπάρχει λόγος αποφυγής της επέμβασης μιας και η ζωή χωρίς την χοληδόχο κύστη είναι απόλυτα φυσιολογική. Η χολή δεν παράγεται στην χοληδόχο κύστη, αλλά στο ήπαρ. Η χοληδόχος κύστη άπλα αποθηκεύει την χολή και εκκρίνεται μετά το γεύμα. Σε περίπτωση απουσίας της χοληδόχου η έκκριση γίνεται απευθείας από το ήπαρ στο έντερο, χωρίς κανένα πρόβλημα.Τέλος, συνιστούμε την γρήγορη αντιμετώπιση της χολολιθίασης αλλά και διάγνωση αυτής προς αποφυγή επιπλοκών. ​​​​​​​